Κείμενο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου η Συνέλευση Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Κέρκυρας πραγματοποίησε μοιραστική κειμένου ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε κεντρικό σημείο της πόλης (πλατεία Ανουντσιάτα), όπου και αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα “Αν ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να δουλέψεις Κυριακή”.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέλευσης:

 

ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Σε καθημερινή βάση, και ενώ απλώς «επιβιώνουμε» στον καιρό των μνημονίων, παρακολουθούμε, σχεδόν ως θεατές, την προκλητική λεηλασία των κοινωνικών αγαθών, την επιβολή νέων φόρων, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους με ατομικές, την ολοένα και μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας και, φυσικά, τη βίαιη καταστολή κάθε αντίδρασης. Την ίδια στιγμή, η συνεχής αύξηση της ανεργίας αποτελεί ένα ακόμη όπλο στα χέρια κράτους και αφεντικών, τα οποία τη χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης προκειμένου να επιβάλλουν σε εργαζόμενους και άνεργους την υποταγή στο καινούριo πλαίσιο του καθεστώτος. Τα αποτελέσματα έχουν φανερά επηρεάσει περισσότερο τους πιο αδύναμους της κοινωνίας, οι οποίοι και οδηγούνται στον περιορισμό των αναγκών τους, αλλά και των ονείρων τους για το μέλλον.

Τα σχέδια και οι μεθοδεύσεις του κράτους είναι πολλές, ώστε να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη στο κεφάλαιο. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των σχεδίων αφορά, φυσικά, και τον χώρο της εργασίας, καθώς αυτός αποτελούσε πάντα πεδίο αγώνα και αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων και αφεντικών. Συνθήκες αξιοπρέπειας που στο παρελθόν κατακτήθηκαν με αγώνες, σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση, ή και δεν υφίστανται καθόλου. Ένα μέτρο το οποίο εμπίπτει πλέον στο πεδίο αντιπαράθεσης είναι και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με τη σύμφωνη γνώμη εμπορικών συλλόγων, φορέων και αφεντικών, η αργία της Κυριακής αρχίζει να μην υφίσταται, εφόσον οι οχτώ εργάσιμες Κυριακές μετατράπηκαν σε τριάντα δύο και κανείς δεν ξέρει αν θα σταματήσει κάπου αυτό. Ένα ακόμη μέτρο που δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει ως σκοπό αφενός την κερδοφορία των αφεντικών και αφετέρου τη δημιουργία μιας κουλτούρας που δικαιολογεί τη στέρηση ανάπαυλας από τους μεν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δε. Αυξάνονται οι ώρες εργασίας, οι ευκαιρίες για ξεκούραση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου είναι ανύπαρκτες, ενώ η διάθεση για δημιουργικότητα καταπνίγεται από τα εξαντλητικά ωράρια. Ταυτόχρονα, προκειμένου να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης η κυριακάτικη εργασία, προβάλλεται ως πρόφαση η υποτιθέμενη ανάγκη για λειτουργία της αγοράς τη συγκεκριμένη μέρα από τη μεριά των καταναλωτών, οι οποίοι δήθεν δεν έχουν άλλο χρόνο, πλην της Κυριακής, για να ψωνίσουν. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που έχουν οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, οι οποίοι και συντηρούν τη δεδομένη κατάσταση, ξεχνώντας ότι και οι ίδιοι ίσως σε κάποια άλλη στιγμή θα υποστούν τα επιβαλλόμενα μέτρα. Το καλύτερο που θα είχε να κάνει κανείς ως μελλοντική προοπτική είναι να στείλει στο καλάθι των αχρήστων όλα αυτά τα τερτίπια του καπιταλισμού (λευκές νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, κυριακάτικη εργασία κλπ) με τη μη αγοραστική του συμμετοχή.

Απέναντι στην εκφασιστικοποίηση της καθημερινής μας ζωής, ας οργανωθούμε οριζόντια ενάντια στην καθεστωτική λαίλαπα. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι, με τη συμμετοχή μας σε σωματεία βάσης, μακριά από τους επαγγελματίες συνδικαλιστές και τις υποκριτικές πρακτικές τους, να λειτουργήσουμε αυτοδίκαια και με βάση την υπεράσπιση των καταστρατηγημένων μας δικαιωμάτων. Με αγώνες, με συλλογικοποίηση και μαζικότητα, με συμμετοχή σε απεργίες, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, αντιπαλεύοντας όλα όσα υποβαθμίζουν τη ζωή μας.

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Συνέλευση Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Κέρκυρας

(blog:syneleyshanergwn.espivblogs.net, e-mail: syneleyshanergwn@espiv.net)