ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Άρθρο 1ο Επωνυμία – Έδρα
Ιδρύεται Συνέλευση Βάσης ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων με έδρα την Κέρκυρα με την επωνυμία «Συνέλευση Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Κέρκυρας»
Άρθρο 2ο Στόχοι
Στόχοι της συνέλευσης είναι:
- Η συνένωση ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, με σκοπό την κατοχύρωση, προώθηση, υπεράσπιση, και διεκδίκηση των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αιτημάτων τους.
- Η συμβουλευτική δράση και η ενημέρωση των ανέργων, των ευέλικτα εργαζομένων, των εργαζομένων χωρίς σταθερή εργασία ή κοινωνική ασφάλιση.
- Η ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η παρότρυνση για συλλογικοκοποίηση των εργαζομένων σε σχέση με τις ανάγκες τους και για ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν. Η συμβολή στη δημιουργία σωματείων βάσης σε εργασιακούς χώρους όπου δεν υπάρχουν.
- Η έρευνα και η προβολή των προβλημάτων των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
- Η οργάνωση των ανέργων, η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσα τους και η οργανωμένη διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν σαν σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού, του κοινωνικού και πολιτιστικού τους επιπέδου.
- Η δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία, σχολεία, κολεκτίβες) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης των άνεργων, των επισφαλώς εργαζομένων, των φτωχών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση φαινόμενων όπως οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις, ρατσιστικής και εθνικιστικής συμπεριφοράς και εν γένει αντεργατικών συνθηκών απασχόλησης.
- Η άσκηση πίεσης σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, εργοδοτικούς και άλλους τοπικούς φορείς για την κατοχύρωση και διεύρυνση κατακτήσεων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων. Διεκδίκηση ειδικών ρυθμίσεων και απαλλαγών (δωρεάν μέσα μεταφοράς, απαλλαγή από λογαριασμούς νερού, δεη, κτλ).
- Η συνεχής βελτίωση της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής καλλιέργειας των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.
- Η ανάπτυξη ενός κοινωνικού ρεύματος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων που θα αγωνίζεται συλλογικά για αξιοπρεπή εργασία και ζωή.
Άρθρο 3ο Μέσα επίτευξης των στόχων
- Μέσω της μελέτης της ισχύουσας νομοθεσίας και της ισχύουσας εργασιακής κατάστασης.
- Με οργάνωση σεμιναρίων, συγκεντρώσεων, κινητοποιήσεων, συζητήσεων, προβολών και άλλων καλλιτεχνικών και μη εκδηλώσεων.
- Με διαβήματα και παραστάσεις σε κρατικές και αυτοδιοικητικές αρχές σε συνεργασία με σωματεία, επιστημονικούς οργανισμούς, κοινωνικούς φορείς.
- Μέσω ανακοινώσεων, κυκλοφορίας εντύπων, χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα συντονίζουν τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζομένους και θα τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους και τις απόψεις της συνέλευσης.
- Με παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας για την ενημέρωση και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των επισφαλώς εργαζομένων και παρεμβάσεις σε υπηρεσίες όπου συναθροίζονται άνεργοι.
- Μέσω της διαρκούς επαφής με την κοινωνία και την ενημέρωση της πάνω στα προβλήματα των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων.
- Με συνεργασία με κάθε συλλογικότητα και κίνηση πολιτών που τοποθετείται στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων και ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, την ανεργία και ενάντια σε κάθε εθνικιστική, ρατσιστική ιδεολογία ή πρακτική.
- Με συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις που αφορούν εργασιακά ζητήματα από όλη την Ελλάδα ή το εξωτερικό
Άρθρο 4ο Μέλη – δικαιώματα – υποχρεώσεις
Μέλη της Συνέλευσης μπορούν να είναι όλοι οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι που το επιθυμούν και αποδέχονται το καταστατικό της Συνέλευσης ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα και τη θρησκεία και ανεξάρτητα από το επάγγελμα στο οποίο εργάστηκαν ή εργάζονται.
Τα μόνιμα μέλη τις Συνέλευσης είναι τα μέλη που συμμετέχουν σε τουλάχιστον 9 στις 10 τελευταίες τακτικές συνεδριάσεις της Γενικής συνέλευσης. Τα μόνιμα μέλη έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες της Γενικής συνέλευσης και στη λήψη αποφάσεων που παίρνονται σ’ αυτήν. Έχουν δικαίωμα να γίνουν ταμίες ή γραμματείς μετά από απόφαση της Γενικής συνέλευσης. Επίσης δικαιούνται να συγκαλέσουν έκτακτη Γενική συνέλευση.
Τα μέλη που συμμετέχουν στη Γενική συνέλευση περιστασιακά ή ένα νέο μέλος, που συμμετέχουν σε λιγότερες από τις 9 των 10 τελευταίων τακτικών συνεδριάσεων της Γενικής συνέλευσης δικαιούται να συμμετέχουν στις διαδικασίες και να εκφράζουν την άποψή τους δεν μπορούν να συμμετέχουν όμως στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης ή να συγκαλέσουν έκτακτη Γενική συνέλευση για οποιονδήποτε λόγο.
Κάθε μέλος, που αντιδρά ή παρεμβάλλει εμπόδια στην εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών συνελεύσεων και κάνει πράξεις αντίθετες με το παρόν καταστατικό αποβάλλεται από τη Συνέλευση, μετά από τη σχετική απόφαση που παίρνεται από τα 2/3 της τακτικής Γενικής Συνέλευσης ή της έκτακτης που συγκαλείται για να συζητηθεί το θέμα. Η απόφαση κοινοποιείται άμεσα στο μέλος που αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ή αν δεν παρευρίσκεται μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που έχει δώσει στη Συνέλευση.
Μέλος που αποβλήθηκε μπορεί να επανέλθει στη συνέλευση εάν υποστηρίξουν το αίτημα του στη Γενική Συνέλευση πάνω από τα 2/3 των μόνιμων μελών.
Όλα τα μέλη οφείλουν να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους καθώς επίσης και να τις διευρύνουν για την πραγματοποίηση των σκοπών της Συνέλευσης, Να συμμετέχουν κατά το μέτρο του δυνατού στις Γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πολυφωνία για την σωστότερη λήψη αποφάσεων. Να συμμορφώνονται ως προς το καταστατικό και τις αποφάσεις της Γενικής συνέλευσης. Να είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τον ρόλο του συντονιστή της Γενικής συνέλευσης. Να γνωστοποιούν προβλήματα και αιτήματα που προκύπτουν σε χώρους εργασίας ή σε ανέργους, προκειμένου να συζητούνται από τη Γενική συνέλευση. Να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίηση των αποφάσεων της Γενικής συνέλευσης.
Άρθρο 5ο Εκπροσώπηση
Η Συνέλευση εκπροσωπείται από τα μέλη που ορίζει κατά περίπτωση η Γενική συνέλευση, στη διάρκεια της συνεδρίασης κατά την οποία πάρθηκε η απόφαση για την ανάγκη εκπροσώπησης της Συνέλευσης.
Άρθρο 6ο Γενική συνέλευση
Η Γενική συνέλευση αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Συνέλευσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Κέρκυρας. Είναι το μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων. Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων παίρνονται με απόλυτη ομοφωνία ή συναίνεση των παρόντων μόνιμων μελών ασχέτως με τον αριθμό των μελών που παρευρίσκονται.
Οι Γενικές συνελεύσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Η τακτική Γενική συνέλευση συνεδριάζει μια φορά κάθε 15 μέρες σε σταθερή μέρα και ώρα που ορίζεται από την ίδια τη Γενική συνέλευση, ενώ οι έκτακτες γίνονται όποτε το ζητήσει κάποιο μόνιμο μέλος της Συνέλευσης μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την υποβολή της αιτήσεώς του.
Τα μέλη που προσέρχονται στη συνέλευση υπογράφουν σε ιδιαίτερο κατάλογο για την βεβαίωση της παρουσίας τους. Για τον κατάλογο αυτόν υπεύθυνος είναι ο γραμματέας.
Πριν από την έναρξη κάθε Γενικής συνέλευσης ορίζεται κάποιος συντονιστής της συγκεκριμένης συνέλευσης. Ο συντονιστής είναι αυτός που κρατάει τη σειρά προτεραιότητας όσων θέλουν να μιλήσουν στη συνέλευση, έτσι ώστε να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες να μιλήσουν και να εκφέρουν άποψη και ορίζει τη διάρκεια των τοποθετήσεων.
Τα πρακτικά της συνέλευσης τα κρατάει ο γραμματέας.
Η Γενική συνέλευση ειδικότερα
- αποφασίζει για κάθε ζήτημα, το οποίο αναφέρεται στους στόχους της Συνέλευσης,
- αποφασίζει για την εγγραφή, διαγραφή και επανεγγραφή των μελών της Συνέλευσης,
- ορίζει τους εκπροσώπους της Συνέλευσης κάθε φορά που απαιτείται κάτι τέτοιο,
- αποφασίζει για τις σχέσεις της Συνέλευσης με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις, φορείς κτλ.
Άρθρο 7ο Γραμματέας και Ταμίας
Κάθε 3 μήνες στην τακτική Γενική συνέλευση ορίζονται νέοι: α) Γραμματέας και β) Ταμίας. Δικαίωμα έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη.
Ο Γραμματέας τηρεί το μητρώο των μελών και τα πρακτικά των συνελεύσεων. Στο μητρώο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία όλων των μελών. Επίσης τηρεί τον κατάλογο παρουσιών των μελών σε κάθε Γενική συνέλευση. Οι προσκλήσεις για τις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις γίνονται από τον Γραμματέα και με ευθύνη δικιά του στέλνονται σε όλα τα μέλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ήμερα της Γενικής Συνελεύσεως. Η πρόσκληση γράφει τον τόπο, την ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης. Η πρόσκληση τοιχοκολλάται στα γραφεία της συνέλευσης.
Ο Ταμίας έχει το ταμείο της Συνέλευσης και τηρεί το βιβλίο εσόδων-εξόδων. Υποβάλλει κάθε μήνα απολογισμό της διαχείρισης των οικονομικών. Οφείλει να ενημερώνει τη Γενική συνέλευση περί της οικονομικής καταστάσεως κάθε φορά που τούτο του ζητηθεί. Όλες οι δράσεις της συνέλευσης στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση και ελεύθερη συνεισφορά των μελών της και τα έσοδα από εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης που αποφασίζει η Γενική συνέλευση. Δεν δέχεται δωρεές, επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις και δεν δύναται να αποκτήσει κανένα εμπράγματο περιουσιακό στοιχείο καθ οιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς.
Άρθρο 8ο Τροποποίηση καταστατικού
Για την τροποποίηση ή συμπλήρωση του παρόντος Καταστατικού απαιτείται η ομόφωνη απόφαση των μόνιμων μελών της Γενικής συνέλευσης και επιτρέπεται μετά από ένα έτος από την ίδρυση του και μετά από αίτηση μόνιμου μέλους που συμμετέχει στη συνέλευση περισσότερο από έναν χρόνο.